Ugnsbakade fikon med feta
Varit bortrest i helgen... kommer hem trött och sugen på något gott. Efter en tur till mataffären kom jag hem med bland annat fikon och fetaost, så jag gjorde ugnsbakade fikon.
3 fikon
75g fetaost
2-3 tsk honung
2-3 msk olivolja
salt
peppar
rosmarin
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär fikonen i fjärdedelar, och fördela i en ugnsfast form.
2. Smula osten över fikonen, ringla över honung och krydda.
3. Baka i ca 15 minuter eller till osten ser lite gyllene ut.
3 fikon
75g fetaost
2-3 tsk honung
2-3 msk olivolja
salt
peppar
rosmarin
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär fikonen i fjärdedelar, och fördela i en ugnsfast form.
2. Smula osten över fikonen, ringla över honung och krydda.
3. Baka i ca 15 minuter eller till osten ser lite gyllene ut.

Höstig soppa med tacosmak
Det känns att hösten är runt hörnet- därför blev jag sugen på något riktigt värmande. Tacos är en favorit som hängt i länge, därför låter jag den här soppan få smaken av tacokrydda, majs och paprika.
Soppa med tacosmak:
0,5 lök
0,5 lök
1 morot
1 dl linser
1 burk krossade tomater
1,5 dl cashewnötter
1 påse tacokrydda
2 msk tomatpuré
3-4 dl vatten
2 paprikor
1 liten burk majs
chiliflakes
salt
peppar
1. Skölj linserna under kallt vatten, koka dem enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Hacka lök och morot, stek dem i lite matolja 5-7 min, till de är mjuka.
3. Lägg linser, lök, morot, tomatpuré, krossade tomater, cashewnötter och tacokrydda i en mixer. Mixa slätt! Tillsätt vattnet och mixa ihop soppan.
4. Häll soppan i en kastrull, värm på medelvärme, lägg i strimlad paprika och majs, koka upp. Smaksätt med chiliflakes(om det inte är starkt nog) samt salt och peppar.
5. Servera med smörgås eller tacochips.

Kycklingsoppa med asiatiska smaker
Lite halvförkyld som jag är, så körde jag på en smakrik och kryddig kycklingsoppa idag. Grönsakerna går bra att variera, idag hade jag i en burk vattenkastanjer, men bambuskott eller minimajs, eller varför inte paprika, går bra att använda istället.
Kycklingsoppa, 3-4 portioner:
1 burk kokosmjölk
1 hönsbuljongtärning
1 bit ingefära i tum-storlek
7 dl vatten
1 kycklingfilé
sambal oelek eller chiliflakes
1-2 tsk fisksås
1-2 tsk vinäger, pressad citron eller lime
2 tsk honung
salt
färsk basilika
1. Häll kokosmjölk i en kastrull och tillsätt buljong, och skalad och skivad ingefära. Värm på medelvärme tills kokosmjölken "smält".
2. Tillsätt vatten och låt det hela koka upp, strimla kycklingfilén och tillsätt den. Låt koka i minst 5 minuter.
3. Tillsätt fisksås, vinäger/citron/lime, honung och kryddorna. Salta eventuellt lite till om det behövs.
4. Häll upp soppan och servera eventuellt med lite extra pressad lime.
Kycklingsoppa, 3-4 portioner:
1 burk kokosmjölk
1 hönsbuljongtärning
1 bit ingefära i tum-storlek
7 dl vatten
1 kycklingfilé
sambal oelek eller chiliflakes
1-2 tsk fisksås
1-2 tsk vinäger, pressad citron eller lime
2 tsk honung
salt
färsk basilika
1. Häll kokosmjölk i en kastrull och tillsätt buljong, och skalad och skivad ingefära. Värm på medelvärme tills kokosmjölken "smält".
2. Tillsätt vatten och låt det hela koka upp, strimla kycklingfilén och tillsätt den. Låt koka i minst 5 minuter.
3. Tillsätt fisksås, vinäger/citron/lime, honung och kryddorna. Salta eventuellt lite till om det behövs.
4. Häll upp soppan och servera eventuellt med lite extra pressad lime.

Pasta med marinerade kikärtor
En dag förra veckan hade jag tråkigt, och passade på att bläddra igenom massa kokböcker, och fastnade för ett särskilt recept. Boken Trattoria- om italiensk mat- är fantastisk. Hittade ett recept på marinerade kikärtor, vilket var mycket smidigt att göra.
Idag till middag gjorde jag spegetti med marinerade kikärtor, körsbärstomater, paprika och parmesan.
Marinerade kikärtor:
1 burk kikärtor
4 vitlöksklyftor
saften av 1 pressad citron
salt
peppar
persilja
chiliflakes
2-3 dl olivolja
1. Värm en ren glasburk och dess lock i ugnen på 100 grader i 15 min, så blir den steriliserad.
2. Stek kikärtor och krossade vitlöksklyftor ca 5 minuter på medelvärme. Krydda ordentligt med persilja, salt och peppar. Häll över kikärtorna i den varma burken, tillsammans med pressad citron. Fyll på med god olivolja och krydda med lite extra chiliflakes och svartpeppar. Sätt på locked och skaka om, låt stå i kylen tre dagar och marinera. Skaka varje dag!
Spagetti eller pasta mer marinerade kikärtor
100 g spagetti eller pasta per portion
6 körsbärs eller plommontomater
1 röd paprika
0,5 - 1 sats marinerade kikärtor
1,5 dl riven parmesan
olivolja
1. Koka upp pastavatten med 2 tsk salt i en kastrull, lägg i pastan och koka enligt anvisningarna på paketet.
2. Skölj grönsakerna, dela tomaterna på mitten och strimla paprikan. Stek grönsakerna och kikärtor på medelvärme medan pastan kokar.
3. Häll av vattnet från pastan när den nästan är al dente, släng sedan i pastan i stekpannan och rör runt ordentligt så allt blandas. Tillsätt parmesanen, och rör om igen. Krydda med färsk svartpeppar, salt, rosmarin och färsk basilika. Låt steka lite till.
4. Servera med parmesan, pecorino eller fontinaost.
Idag till middag gjorde jag spegetti med marinerade kikärtor, körsbärstomater, paprika och parmesan.
Marinerade kikärtor:
1 burk kikärtor
4 vitlöksklyftor
saften av 1 pressad citron
salt
peppar
persilja
chiliflakes
2-3 dl olivolja
1. Värm en ren glasburk och dess lock i ugnen på 100 grader i 15 min, så blir den steriliserad.
2. Stek kikärtor och krossade vitlöksklyftor ca 5 minuter på medelvärme. Krydda ordentligt med persilja, salt och peppar. Häll över kikärtorna i den varma burken, tillsammans med pressad citron. Fyll på med god olivolja och krydda med lite extra chiliflakes och svartpeppar. Sätt på locked och skaka om, låt stå i kylen tre dagar och marinera. Skaka varje dag!
Spagetti eller pasta mer marinerade kikärtor
100 g spagetti eller pasta per portion
6 körsbärs eller plommontomater
1 röd paprika
0,5 - 1 sats marinerade kikärtor
1,5 dl riven parmesan
olivolja
1. Koka upp pastavatten med 2 tsk salt i en kastrull, lägg i pastan och koka enligt anvisningarna på paketet.
2. Skölj grönsakerna, dela tomaterna på mitten och strimla paprikan. Stek grönsakerna och kikärtor på medelvärme medan pastan kokar.
3. Häll av vattnet från pastan när den nästan är al dente, släng sedan i pastan i stekpannan och rör runt ordentligt så allt blandas. Tillsätt parmesanen, och rör om igen. Krydda med färsk svartpeppar, salt, rosmarin och färsk basilika. Låt steka lite till.
4. Servera med parmesan, pecorino eller fontinaost.

American pancakes
Amerikanska pannkakor är en storfavorit för mig, skulle kunna äta det varje dag! Baka dem helst i ett plättjärn, men har man inte det till hands så fungerar en vanlig stekpanna utmärkt! Receptet kommer från Icakuriren och blir brunch för två eller middag för en.
Amerikanska pannkakor:
2,5 dl filmjölk
1 ägg
2,5 dl mjöl
1 tsk socker
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk matolja eller smält smör
bacon
sylt
smör
lönnsirap
1. Häll filmjölk och ägg i en skål och vispa sedan ihop det hela. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Tillsätt matfett, rör om och låt smeten vila 10-15 minuter.
2. Stek pannkakorna på medelvärme till de får fin färg. Ett tips för att veta när de ska vändas är: när ovansidan börjar bli bubblig och torka, då är det dags att vända.
3. Servera varma med antingen lönnsirap och smör, eller bacon och hallonsylt. Eller alltihop!
Amerikanska pannkakor:
2,5 dl filmjölk
1 ägg
2,5 dl mjöl
1 tsk socker
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk matolja eller smält smör
bacon
sylt
smör
lönnsirap
1. Häll filmjölk och ägg i en skål och vispa sedan ihop det hela. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Tillsätt matfett, rör om och låt smeten vila 10-15 minuter.
2. Stek pannkakorna på medelvärme till de får fin färg. Ett tips för att veta när de ska vändas är: när ovansidan börjar bli bubblig och torka, då är det dags att vända.
3. Servera varma med antingen lönnsirap och smör, eller bacon och hallonsylt. Eller alltihop!

Grönt är skönt- soppa med broccoli och ärtor
Hösten börjar sakta dra in, och då jag tycker bättre om våren kör jag på en riktigt ljusgrön soppa. Man behöver mixerstav eller en blender för att lyckas, sen är det bara att köra! Soppa är förresten ett av mina bästa tips på att hålla matbudgeten nere som student, det går att variera och soppa räcker länge. Så soup on!
Grön soppa med broccoli och ärtor:
Receptet ger 4 portioner.
Receptet ger 4 portioner.
6 potatisar
1 gul lök
1 broccolistånd (ca 200 g broccoli)
2 dl ärtor
1 hönsbuljongtärning
6 dl vatten
matolja
en burk creme fraiche(inte light!)
2-3 msk pressad citron eller vinäger
2-3 msk pressad citron eller vinäger
1-2 nypor chiliflakes
1-2 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
1. Skala potatis och lök, skär i ganska små tärningar och lägg i en kastrull tillsammans med matolja. Fräs lök och potatis i några minuter på medelvärme, tillsätt sedan vatten och buljongtärning. Koka upp och koka i 5 minuter.
Efter fem minuter, lägg i broccoli och ärtor, låt koka ytterligare 5 minuter.
Efter fem minuter, lägg i broccoli och ärtor, låt koka ytterligare 5 minuter.
2. Ta av soppan från plattan, mixa den slät och mixa sen ner creme fraiche, citron och kryddorna.
3. Låt soppan koka upp igen, och tillsätt eventuellt mer citron eller salt och peppar.
4. Häll upp soppan i en fin tallrik, ringla över lite olivolja, krydda med nymalen svartpeppar och grovsalt.

Grönsaker i ugn och limekyckling
Jag är verkligen inget fan av potatis. Inte alls. Så när det väl blir potatis, så ser jag till att den inte serveras kokt. Idag blev den ugnsbakad, och serverad med kyckling i limesås. Ett enkelt recept som tar lite tid i ugnen, men det är det värt!
Receptet ger ca 6 portioner.
Ungsbakade grönsaker:
1,4 kg potatis
8 morötter
2 paprikor
1 rödlök
6 plommontomater
salt
peppar
olivolja
chiliflakes
färsk(frusen) persilja
Limekyckling:
2 kycklingfiléer i småbitar
matolja eller smör
4 dl creme fraiche
3 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2-3 msk soja
saften av 1 lime
3 msk honung
salt
peppar
1. Skala potatisen och skär i klyftor. Sätt ugnen på 200 grader, lägg potatisbitarna med snittytan uppåt på dubbla bakplåtspapper på en plåt. Häll på olja, krydda med salt och peppar. Sätt in plåten i mitten av ugnen och ställ klockan på 10 minuter.
Skala sedan morot och lök, skär i bitar ungefär lika stora som potaitsklyftorna. När klockan ringer, lägg på morots och lökbitarna på potatisen och ställ klockan på 10 minuter igen. Sätt in plåten i ugnen!
2. Stek kycklingbitarna i matfett i en kastrull eller djup stekpanna, häll sedan på vatten, limejuice, buljongtärningarna(smula dem gärna!), creme fraiche, honung och soja. Rör om lite grann så allt löser sig och låt småkoka på medelhög värme i ca 5-7 minuter.
3. Hacka paprikan i strimlor och dela tomaterna på mitten. När klockan ringt igen, lägg på paprika och tomat, ringla över mer olivolja, strö över chiliflakes, salta och peppra. Sätt tillbaka i ugnen och hög temperaturen till 225 grader. Baka grönsakerna tills de får fin färg, vilket tar mellan 15 och 20 minuter.
4. Låt såsen koka vidare, smaka av och krydda med salt och peppar. Den ska bli riktigt fyllig! Låt den stå på låg värme på spisen medan grönsakerna blir klara.
5. När grönsakerna fått fin färg och ser krispiga ut är de klara, ta ut dem, och ringla genast över lite mer olivolja, krydda med grovsalt och färsk persilja.
Servera grönsakerna med kycklingen och limesåsen!
Tips: testa gärna med rödbetor eller palsternacka i grönsaksblandningen, de bör läggas på plåten samtidigt som morötterna.
Receptet ger ca 6 portioner.
Ungsbakade grönsaker:
1,4 kg potatis
8 morötter
2 paprikor
1 rödlök
6 plommontomater
salt
peppar
olivolja
chiliflakes
färsk(frusen) persilja
Limekyckling:
2 kycklingfiléer i småbitar
matolja eller smör
4 dl creme fraiche
3 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2-3 msk soja
saften av 1 lime
3 msk honung
salt
peppar
1. Skala potatisen och skär i klyftor. Sätt ugnen på 200 grader, lägg potatisbitarna med snittytan uppåt på dubbla bakplåtspapper på en plåt. Häll på olja, krydda med salt och peppar. Sätt in plåten i mitten av ugnen och ställ klockan på 10 minuter.
Skala sedan morot och lök, skär i bitar ungefär lika stora som potaitsklyftorna. När klockan ringer, lägg på morots och lökbitarna på potatisen och ställ klockan på 10 minuter igen. Sätt in plåten i ugnen!
2. Stek kycklingbitarna i matfett i en kastrull eller djup stekpanna, häll sedan på vatten, limejuice, buljongtärningarna(smula dem gärna!), creme fraiche, honung och soja. Rör om lite grann så allt löser sig och låt småkoka på medelhög värme i ca 5-7 minuter.
3. Hacka paprikan i strimlor och dela tomaterna på mitten. När klockan ringt igen, lägg på paprika och tomat, ringla över mer olivolja, strö över chiliflakes, salta och peppra. Sätt tillbaka i ugnen och hög temperaturen till 225 grader. Baka grönsakerna tills de får fin färg, vilket tar mellan 15 och 20 minuter.
4. Låt såsen koka vidare, smaka av och krydda med salt och peppar. Den ska bli riktigt fyllig! Låt den stå på låg värme på spisen medan grönsakerna blir klara.
5. När grönsakerna fått fin färg och ser krispiga ut är de klara, ta ut dem, och ringla genast över lite mer olivolja, krydda med grovsalt och färsk persilja.
Servera grönsakerna med kycklingen och limesåsen!
Tips: testa gärna med rödbetor eller palsternacka i grönsaksblandningen, de bör läggas på plåten samtidigt som morötterna.

Utkast: Sep. 04, 2013


Välkommen till min nya blogg!
Mitt första inlägg.