Hemgjord müsli eller granola
Flingor, müsli och dylikt är ofta ganska dyrt, det är sött och det finns en del e-ämnen tillsatta. Så varför köpa müsli när man kan göra egen?
Müsli med äpple och kanel:
7-8 dl havregryn
2 dl kokosflingor
2 dl solrosfrön (linfrön funkar också!)
2 dl nötter
2 pkt äppeljuicekoncentrat
kanel
3 dl torkad frukt (hade tranbär och jumborussin i min blandning)
1.Sätt ugnen på 150 grader. Blanda havregryn, kokos, frön, nötter och kanel.
Häll upp blandingen på en plåt med bakplåtspapper och droppa över äpplejuicekoncentratet.
Häll upp blandingen på en plåt med bakplåtspapper och droppa över äpplejuicekoncentratet.
2. Baka i mitt i ugnen till allt är torrt och krispigt, rör var 10:e minut så att det inte blir bränt!
3. Låt svalna, blanda med torkad frukt och häll upp i en lufttät burk.
Gryta med grön curry och kyckling (långkok)
Jag blev sugen på nåt kryddigt härom dagen, och vips fick jag idén att göra ett trevligt långkok med asiatiska smaker. Grön curry passar bra till kyckling, röd fungerar också, men de ger lite olika smak. Till grytan gjorde jag grov bulgur kokt i buljong, vilket jag gillar bättre än ris.
Lagar man kyckling på låg temperatur, så blir den härligt mör och nästan faller sönder, så ett långkok är något man bör göra en gång ibland! Jag funderade på att tillsätta ananas, vilket skulle passa bra (hade ingen hemma dock :(!!), så testa gärna det!
Lagar man kyckling på låg temperatur, så blir den härligt mör och nästan faller sönder, så ett långkok är något man bör göra en gång ibland! Jag funderade på att tillsätta ananas, vilket skulle passa bra (hade ingen hemma dock :(!!), så testa gärna det!
Jag använde mig av min älskade gjutjärnsgryta, det blir väldigt bra med långkok i sådana! (Köp köp köööp! ;) )
Efter att ha blandat allt satte jag grytan i ugnen och lät grytan bli klar på egen hand.
Kycklinggryta med grön curry:
3 rumsvarma kycklingfiléer
matolja och smör till stekning
0,5 purjolök, tvättat och strimlad
5 cm ingefära, hackad i fina skivor
3 msk currypasta
0,5 tsk gul curry
lite spiskummin
1 msk tomatpuré
1 rödlök, i klyftor
4 dl vatten
4 dl kokosmjölk (inte low-fat-varianten!)
1 hönsbuljongtärning
2 msk mörk sirap
1-2 msk fisksås
saften av 1 lime
2 tsk soja
0,5 dl sweet chili-sås
--
2 paprikor
3 msk maizena + vatten
salt
1. Skär kycklingfiléerna i ganska stora bitar, 3-4 bitar/filé. Stek dessa i grytan snabbt, så att det mesta av vätskan försvinner. Ta upp kycklingen och lägg på tallrik så länge. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Stek purjolök, ingefära, currysorterna, tomatpurén och kummin 1-2 minuter i olja. Tillsätt sedan vatten, kokosmjölk, buljong, rödlök och alla de andra ingredienserna (utom paprika och maizena!).
Koka upp, stäng av plattan och lägg i kycklingbitarna och rör om.
3. Sätt lock på grytan, och sätt in grytan i ugnen. Låt stå i ugnen 3-4 timmar och koka långsamt.
4. När det är kvar en timme innan kycklingen är klar:
Ta bort den gröna stjälken och strimla paprikorna, ta ut grytan och tillsätt paprikabitarna, rör och, och sätt tillbaka grytan i ugnen.
Ta bort den gröna stjälken och strimla paprikorna, ta ut grytan och tillsätt paprikabitarna, rör och, och sätt tillbaka grytan i ugnen.
5. När grytan är klar, blanda maizena och vatten, och rör ner det i grytan. Salta om det behövs.
Servera med bulgur eller jasminris.
Smaksatt bulgur:
bulgur + vatten enligt instruktionerna
1 tsk gurkmeja
1 buljongtärning
1 msk olja
1 tsk salt
1 msk vinäger.
1. Koka bulguren enligt instruktionerna, men tillsätt kryddor, buljong och vinäger- såhär blir bulguren god och vacker att se på!

Fransk löksoppa
Det blir allt mer höstigt ute, och värmande soppor är alltid välkommet på menyn!
Egentligen ska man hälla upp soppan och gratinera brödet i själva soppskålen, men jag fuskade och gratinerade baguettebitarna innan.
Fransk löksoppa:
4-5 st lökar (ca 500 g, gul eller röd spelar ingen roll)
2 msk smör
1 msk socker
1 tsk salt
2 buljongtärningar
0,5-1 dl vitt vin
1 liter vatten
timjan
rosmarin
peppar
baguette (jag använde hembakat baguette)
ost
1. Skala lökarna och skär i ringar eller tunna skivor. Ta en vid kastrull och smält smöret på låg värme, och tillsätt sedan löken. Fräs löken försiktigt i 15-20 minuter, efter halva tiden, tillsätt salt och socker. Rör om ganska ofta så löken inte bränns!
2. När löken luktar sött, tappat volym och konsistens, och ser genomskinlig ut, tillsätt vatten, vin och buljongtärning. Krydda med lite timjan och rosmarin.
3. Låt koka 10-15 minuter, smaksätt med peppar och salt.
1. Dela baguetten i små skivor, lägg på en plåt och lägg på en ostskiva på varje bit. Dofta med lite paprikapulver och baka i 7-10 minuter eller till osten har smält och är gyllene.
Häll upp soppan, toppa med det gratinerade brödet.

Kycklingpajer i filodeg
Såg en videoblogg gjord som handlade om en nordafrikansk kycklingpaj, gjord med filodeg istället för traditionell pajdeg. Jag blev genast intresserad av att baka med filodeg, och då kom jag på den här pajen.
Jag vet inte om det ska kallas paj eller pirog, men paj väcker bättre associationer hos mig så jag tänker köra på det namnet.
Det går bra att byta ut kycklingen mot exempelvis quorn, se bara till att krydda ordentligt! Se till att inte rulla degen för hårt, fyllningen "jäser" nämligen lite och då spricker rullarna!
Jag gjorde portionsstora rullar, och då fick jag ut 7 stycken, men det går även bra att göra "Minirullar" till en buffé.
Jag vet inte om det ska kallas paj eller pirog, men paj väcker bättre associationer hos mig så jag tänker köra på det namnet.
Det går bra att byta ut kycklingen mot exempelvis quorn, se bara till att krydda ordentligt! Se till att inte rulla degen för hårt, fyllningen "jäser" nämligen lite och då spricker rullarna!
Jag gjorde portionsstora rullar, och då fick jag ut 7 stycken, men det går även bra att göra "Minirullar" till en buffé.
Filodegspaj
1 paket filodeg (ca 500 gram)
2 kycklingfiléer
1 paket philadelphiaost (ej light!)
2 dl creme fraiche
1 ägg eller 2 äggulor
rivet skal av 1 citron
2 msk persilja
svartpeppar
salt
chiliflakes
75 g smält smör
1 dl olivolja
1. Tina filodegsbladen i sin paket i rumstemp i ca 2-3 timmar.
Skär kycklingen i småbitar och stek igenom dem ordentligt i olja. Krydda med vitpeppar, salt och kycklingkrydda. (Gör samma sak med quorn). Blanda smält smör och olivolja i en liten bunke.
Skär kycklingen i småbitar och stek igenom dem ordentligt i olja. Krydda med vitpeppar, salt och kycklingkrydda. (Gör samma sak med quorn). Blanda smält smör och olivolja i en liten bunke.
2. Rör färskosten mjuk, tillsätt övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar, det ska vara kryddigt!
3. Ta ut filodegen, lägg bladen på ett bakplåtspapper och täck med en fuktig kökshandduk, så de inte torkar.
4. Blanda den något avsvalnade kycklingen med den kryddiga ostkrämen och ställ åt sidan.
5. Sammansättning av pajer:
Ta två ark filodeg, vik dem på mitten (så det blir 4 lager deg), lägg på ett bakplåtspapper, pensla ordentligt med smörblandningen, och lägg sedan på ca 1 dl fyllning i vid kanten av ena kortsidan. Rulla sedan ihop filodegen försiktigt, ganska löst. När du kommer till mitten av degarket, pensla rullen med mer av smörblandningen, vik sedan långsidan mot mitten och rulla ihop rullen helt. Lägg den med skarven nedåt och pensla med mer av smörblandningen. Upprepa med resterande deg och fyllning.
6. Antingen kan man baka av dem med en gång, eller frysa in dem och baka senare.
Baka: Sätt ugnen på 180 grader, grädda dem i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Frysa och sen baka: Lägg varje paj i plastfolie och lösfrys. Tina 45-60 minuter för bakning, och baka sedan enligt ovan.
Frysa och sen baka: Lägg varje paj i plastfolie och lösfrys. Tina 45-60 minuter för bakning, och baka sedan enligt ovan.
7. Låt dem svalna något och avnjut sedan varma!

Carnita - tacos på riktigt! (+ gräddfilssås)
Har haft mycket att göra och därför skjutit på bloggandet, men här kommer i alla fall ett recept som ligger mig varmt om hjärtat.
Tacos älskar vi alla, fredagsmysets grundpelare nummer ett. En kompis till mig tipsade mig om Carnita- tacos på fläskkarré, vilket vi sedermera lagade. Det blev ohyggligt gott, och när jag såg att min coopbutik hade benfri fläskkarré som kortvara slog jag till!
Tacos älskar vi alla, fredagsmysets grundpelare nummer ett. En kompis till mig tipsade mig om Carnita- tacos på fläskkarré, vilket vi sedermera lagade. Det blev ohyggligt gott, och när jag såg att min coopbutik hade benfri fläskkarré som kortvara slog jag till!
Receptet på carnita kommer från Jonas Crambys "Texmex från grunden" och finnns nu tillgängligt runt om i bloggosfärens alla hörn. Jag gjorde en snabbvariant, egentligen bör det hela marinera länge- jag körde på en timmes marinering och det blev finfint! Den färgida kötträtten blir sötstarkt, och därför bör man servera den med något syrtligt till, annars kan sötman bli lite överväldigande.
När jag gjorde min omgång carnita gjorde jag den på 1,5 kg fläskkarré och den kokades i gjutjärnsgryta, men det går utmärkt med en vanlig stor kastrull också. Det blir ganska mycket kött, så det går utmärkt att frysa in och värma.
Carnita:
1,5 kg benfri fläskkarré, med fett bortskuret, och köttet skuret i småbitar
1,5 kg benfri fläskkarré, med fett bortskuret, och köttet skuret i småbitar
8-10 vitlökslkyftor
1 apelsin, pressad juice
1 lime, pressad juice
1,5 tsk svartpeppar
1,5 tsk paprikapulver
1,5 tsk oregano
1,5 tsk vitpeppar
1 tsk spiskummin
2 tsk salt
3 msk tomatpuré
1-1,5 liter cocacola (inte light!!)
3-4 msk soja (eller mer efter smak)
2 tsk farinsocker
1. Lägg köttet i en stor bunke, blanda juice av citrusfrukter, och peppar, paprikapulver, oregano, spiskummin, salt och soja i en kopp. Riv vitlöksklyftorna och blanda ner dem, blanda allt ordentligt och slå marinaden över köttet. Rör om då och då under maringeringstiden.
2. Hetta upp matolja och en klick smör i grytan, och stek köttet (ta gärna lite i taget) så att det får färg och vätskan kokar bort. När allt kött nästan är färdigstekt, slå över resterande marinad från bunken, tomatpurén och farinsockret. Stek i 1-2 minuter till, och slå sedan över rikligt med cocacola. Köttet ska vara täckt av cocacola hela tiden, så tveka inte att hälla på mer om det behövs!
3. Låt det hela småkoka under lock i ca 2 timmar, rör om då och då, och fyll på med cocacola om det behövs.
4. När det kokat i ca 2 timmar, ta av locket och låt vätskan börja koka bort. Rör om då och då.
5. När nästan all vätska är borta, mosa köttbitarna med baksidan av en sked mot grytans botten eller kant. Köttet bör nu falla sönder. Sänk temperaturen, smaka av med salt, peppar och eventuellt lite sweet chili-sås.
6. Servera carnitan med tortillas, hackad purjolök, majs, paprika, tomat och babyspenat, samt gräddfilssås. Pressa gärna lite lime över det hela också!

Syrlig gräddfilssås:
3 dl gräddfil
1-2 rivna vitlökslkyftor
1,5 tsk socker
1,5 tsk vinäger
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar1. Blanda alla kryddor, vitlök och vinäger i en liten skål, rör om så allt löser sig.
2. Häll på gräddfilen, smaka av med salt och socker!