Fransk löksoppa
Det blir allt mer höstigt ute, och värmande soppor är alltid välkommet på menyn!
Egentligen ska man hälla upp soppan och gratinera brödet i själva soppskålen, men jag fuskade och gratinerade baguettebitarna innan.
Fransk löksoppa:
4-5 st lökar (ca 500 g, gul eller röd spelar ingen roll)
2 msk smör
1 msk socker
1 tsk salt
2 buljongtärningar
0,5-1 dl vitt vin
1 liter vatten
timjan
rosmarin
peppar
baguette (jag använde hembakat baguette)
ost
1. Skala lökarna och skär i ringar eller tunna skivor. Ta en vid kastrull och smält smöret på låg värme, och tillsätt sedan löken. Fräs löken försiktigt i 15-20 minuter, efter halva tiden, tillsätt salt och socker. Rör om ganska ofta så löken inte bränns!
2. När löken luktar sött, tappat volym och konsistens, och ser genomskinlig ut, tillsätt vatten, vin och buljongtärning. Krydda med lite timjan och rosmarin.
3. Låt koka 10-15 minuter, smaksätt med peppar och salt.
1. Dela baguetten i små skivor, lägg på en plåt och lägg på en ostskiva på varje bit. Dofta med lite paprikapulver och baka i 7-10 minuter eller till osten har smält och är gyllene.
Häll upp soppan, toppa med det gratinerade brödet.

Kommentarer
Trackback