Carnita - tacos på riktigt! (+ gräddfilssås)
Har haft mycket att göra och därför skjutit på bloggandet, men här kommer i alla fall ett recept som ligger mig varmt om hjärtat.
Tacos älskar vi alla, fredagsmysets grundpelare nummer ett. En kompis till mig tipsade mig om Carnita- tacos på fläskkarré, vilket vi sedermera lagade. Det blev ohyggligt gott, och när jag såg att min coopbutik hade benfri fläskkarré som kortvara slog jag till!
Tacos älskar vi alla, fredagsmysets grundpelare nummer ett. En kompis till mig tipsade mig om Carnita- tacos på fläskkarré, vilket vi sedermera lagade. Det blev ohyggligt gott, och när jag såg att min coopbutik hade benfri fläskkarré som kortvara slog jag till!
Receptet på carnita kommer från Jonas Crambys "Texmex från grunden" och finnns nu tillgängligt runt om i bloggosfärens alla hörn. Jag gjorde en snabbvariant, egentligen bör det hela marinera länge- jag körde på en timmes marinering och det blev finfint! Den färgida kötträtten blir sötstarkt, och därför bör man servera den med något syrtligt till, annars kan sötman bli lite överväldigande.
När jag gjorde min omgång carnita gjorde jag den på 1,5 kg fläskkarré och den kokades i gjutjärnsgryta, men det går utmärkt med en vanlig stor kastrull också. Det blir ganska mycket kött, så det går utmärkt att frysa in och värma.
Carnita:
1,5 kg benfri fläskkarré, med fett bortskuret, och köttet skuret i småbitar
1,5 kg benfri fläskkarré, med fett bortskuret, och köttet skuret i småbitar
8-10 vitlökslkyftor
1 apelsin, pressad juice
1 lime, pressad juice
1,5 tsk svartpeppar
1,5 tsk paprikapulver
1,5 tsk oregano
1,5 tsk vitpeppar
1 tsk spiskummin
2 tsk salt
3 msk tomatpuré
1-1,5 liter cocacola (inte light!!)
3-4 msk soja (eller mer efter smak)
2 tsk farinsocker
1. Lägg köttet i en stor bunke, blanda juice av citrusfrukter, och peppar, paprikapulver, oregano, spiskummin, salt och soja i en kopp. Riv vitlöksklyftorna och blanda ner dem, blanda allt ordentligt och slå marinaden över köttet. Rör om då och då under maringeringstiden.
2. Hetta upp matolja och en klick smör i grytan, och stek köttet (ta gärna lite i taget) så att det får färg och vätskan kokar bort. När allt kött nästan är färdigstekt, slå över resterande marinad från bunken, tomatpurén och farinsockret. Stek i 1-2 minuter till, och slå sedan över rikligt med cocacola. Köttet ska vara täckt av cocacola hela tiden, så tveka inte att hälla på mer om det behövs!
3. Låt det hela småkoka under lock i ca 2 timmar, rör om då och då, och fyll på med cocacola om det behövs.
4. När det kokat i ca 2 timmar, ta av locket och låt vätskan börja koka bort. Rör om då och då.
5. När nästan all vätska är borta, mosa köttbitarna med baksidan av en sked mot grytans botten eller kant. Köttet bör nu falla sönder. Sänk temperaturen, smaka av med salt, peppar och eventuellt lite sweet chili-sås.
6. Servera carnitan med tortillas, hackad purjolök, majs, paprika, tomat och babyspenat, samt gräddfilssås. Pressa gärna lite lime över det hela också!

Syrlig gräddfilssås:
3 dl gräddfil
1-2 rivna vitlökslkyftor
1,5 tsk socker
1,5 tsk vinäger
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar1. Blanda alla kryddor, vitlök och vinäger i en liten skål, rör om så allt löser sig.
2. Häll på gräddfilen, smaka av med salt och socker!
Kommentarer
Trackback