Gryta med grön curry och kyckling (långkok)
Jag blev sugen på nåt kryddigt härom dagen, och vips fick jag idén att göra ett trevligt långkok med asiatiska smaker. Grön curry passar bra till kyckling, röd fungerar också, men de ger lite olika smak. Till grytan gjorde jag grov bulgur kokt i buljong, vilket jag gillar bättre än ris.
Lagar man kyckling på låg temperatur, så blir den härligt mör och nästan faller sönder, så ett långkok är något man bör göra en gång ibland! Jag funderade på att tillsätta ananas, vilket skulle passa bra (hade ingen hemma dock :(!!), så testa gärna det!
Lagar man kyckling på låg temperatur, så blir den härligt mör och nästan faller sönder, så ett långkok är något man bör göra en gång ibland! Jag funderade på att tillsätta ananas, vilket skulle passa bra (hade ingen hemma dock :(!!), så testa gärna det!
Jag använde mig av min älskade gjutjärnsgryta, det blir väldigt bra med långkok i sådana! (Köp köp köööp! ;) )
Efter att ha blandat allt satte jag grytan i ugnen och lät grytan bli klar på egen hand.
Kycklinggryta med grön curry:
3 rumsvarma kycklingfiléer
matolja och smör till stekning
0,5 purjolök, tvättat och strimlad
5 cm ingefära, hackad i fina skivor
3 msk currypasta
0,5 tsk gul curry
lite spiskummin
1 msk tomatpuré
1 rödlök, i klyftor
4 dl vatten
4 dl kokosmjölk (inte low-fat-varianten!)
1 hönsbuljongtärning
2 msk mörk sirap
1-2 msk fisksås
saften av 1 lime
2 tsk soja
0,5 dl sweet chili-sås
--
2 paprikor
3 msk maizena + vatten
salt
1. Skär kycklingfiléerna i ganska stora bitar, 3-4 bitar/filé. Stek dessa i grytan snabbt, så att det mesta av vätskan försvinner. Ta upp kycklingen och lägg på tallrik så länge. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Stek purjolök, ingefära, currysorterna, tomatpurén och kummin 1-2 minuter i olja. Tillsätt sedan vatten, kokosmjölk, buljong, rödlök och alla de andra ingredienserna (utom paprika och maizena!).
Koka upp, stäng av plattan och lägg i kycklingbitarna och rör om.
3. Sätt lock på grytan, och sätt in grytan i ugnen. Låt stå i ugnen 3-4 timmar och koka långsamt.
4. När det är kvar en timme innan kycklingen är klar:
Ta bort den gröna stjälken och strimla paprikorna, ta ut grytan och tillsätt paprikabitarna, rör och, och sätt tillbaka grytan i ugnen.
Ta bort den gröna stjälken och strimla paprikorna, ta ut grytan och tillsätt paprikabitarna, rör och, och sätt tillbaka grytan i ugnen.
5. När grytan är klar, blanda maizena och vatten, och rör ner det i grytan. Salta om det behövs.
Servera med bulgur eller jasminris.
Smaksatt bulgur:
bulgur + vatten enligt instruktionerna
1 tsk gurkmeja
1 buljongtärning
1 msk olja
1 tsk salt
1 msk vinäger.
1. Koka bulguren enligt instruktionerna, men tillsätt kryddor, buljong och vinäger- såhär blir bulguren god och vacker att se på!

Kommentarer
Trackback