Kycklingpajer i filodeg
Såg en videoblogg gjord som handlade om en nordafrikansk kycklingpaj, gjord med filodeg istället för traditionell pajdeg. Jag blev genast intresserad av att baka med filodeg, och då kom jag på den här pajen.
Jag vet inte om det ska kallas paj eller pirog, men paj väcker bättre associationer hos mig så jag tänker köra på det namnet.
Det går bra att byta ut kycklingen mot exempelvis quorn, se bara till att krydda ordentligt! Se till att inte rulla degen för hårt, fyllningen "jäser" nämligen lite och då spricker rullarna!
Jag gjorde portionsstora rullar, och då fick jag ut 7 stycken, men det går även bra att göra "Minirullar" till en buffé.
Jag vet inte om det ska kallas paj eller pirog, men paj väcker bättre associationer hos mig så jag tänker köra på det namnet.
Det går bra att byta ut kycklingen mot exempelvis quorn, se bara till att krydda ordentligt! Se till att inte rulla degen för hårt, fyllningen "jäser" nämligen lite och då spricker rullarna!
Jag gjorde portionsstora rullar, och då fick jag ut 7 stycken, men det går även bra att göra "Minirullar" till en buffé.
Filodegspaj
1 paket filodeg (ca 500 gram)
2 kycklingfiléer
1 paket philadelphiaost (ej light!)
2 dl creme fraiche
1 ägg eller 2 äggulor
rivet skal av 1 citron
2 msk persilja
svartpeppar
salt
chiliflakes
75 g smält smör
1 dl olivolja
1. Tina filodegsbladen i sin paket i rumstemp i ca 2-3 timmar.
Skär kycklingen i småbitar och stek igenom dem ordentligt i olja. Krydda med vitpeppar, salt och kycklingkrydda. (Gör samma sak med quorn). Blanda smält smör och olivolja i en liten bunke.
Skär kycklingen i småbitar och stek igenom dem ordentligt i olja. Krydda med vitpeppar, salt och kycklingkrydda. (Gör samma sak med quorn). Blanda smält smör och olivolja i en liten bunke.
2. Rör färskosten mjuk, tillsätt övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar, det ska vara kryddigt!
3. Ta ut filodegen, lägg bladen på ett bakplåtspapper och täck med en fuktig kökshandduk, så de inte torkar.
4. Blanda den något avsvalnade kycklingen med den kryddiga ostkrämen och ställ åt sidan.
5. Sammansättning av pajer:
Ta två ark filodeg, vik dem på mitten (så det blir 4 lager deg), lägg på ett bakplåtspapper, pensla ordentligt med smörblandningen, och lägg sedan på ca 1 dl fyllning i vid kanten av ena kortsidan. Rulla sedan ihop filodegen försiktigt, ganska löst. När du kommer till mitten av degarket, pensla rullen med mer av smörblandningen, vik sedan långsidan mot mitten och rulla ihop rullen helt. Lägg den med skarven nedåt och pensla med mer av smörblandningen. Upprepa med resterande deg och fyllning.
6. Antingen kan man baka av dem med en gång, eller frysa in dem och baka senare.
Baka: Sätt ugnen på 180 grader, grädda dem i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Frysa och sen baka: Lägg varje paj i plastfolie och lösfrys. Tina 45-60 minuter för bakning, och baka sedan enligt ovan.
Frysa och sen baka: Lägg varje paj i plastfolie och lösfrys. Tina 45-60 minuter för bakning, och baka sedan enligt ovan.
7. Låt dem svalna något och avnjut sedan varma!

Kommentarer
Undrande säger:
Hej, det låter jättegott, men när man ska köpa Philadelphiaosten kan man köpa familjepack då?
Svar:
studentkak.blogg.se
Trackback