Tacofyllda paprikor och enchiladas
Tacos är fredag, så är det bara. Här kommer två tappningar av den obligatoriska fredagsmysrätten!
Av ett kilo köttfärs fick jag ut 8 fyllda paprikor och 6 enchiladas, så det blir mycket mat. Det går bra att frysa in de här grejerna och ha i matlåda också, bra för alla studenter!
Tacofärs:
1 kg nötfärs
1 stor gul lök
6-8 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
1 paket krossade tomater
1 buljongtärning
3 dl vatten
1 liten burk majs
1 burk kikärtor, sköljda
salt
peppar
tacokrydda till 1 kg köttfärs
spiskummin efter smak
oregano
chiliflakes efter smak
3 msk soja
2 msk balsamvinäger
Ostkräm:
5 dl creme fraiche
3 dl riven ost
1 dl majonäs
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk paprikapulver
1. Hacka lök och vitlök, fräs i en stor kastrull till löken är genomskinlig. Tillsätt nötfärsen och stek igenom den, till allt rosa är borta. Se till att "mosa" den ordentligt så det inte bli färsklumpar!
2. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, vatten, buljongtärning, majs, kikärtor, tacokrydda, oregano och spiskummin, rör om och koka till det mesta av vattnet är borta.
3. Smaksätt med soja, balsamvinäger, salt och peppar, och koka några minuter till.
4. Rör ihop alla ingredienserna till ostkrämen.
5. Sätt ugnen på 225 grader.
För fyllda paprikor:
stora paprikor (jag tycker bäst om röda)
1. Dela paprikorna på mitten, ta bort kärnorna och den gröna stjälken.
2. Lägg paprikohalvorna på en plåt, skeda i köttfärsblandningen och toppa med ostkrämen, se till så att den täcker färsen.
3. Baka i 10-15 minuter.
För enchiladas:
vetetortillas
1. Ta fram en ugnsform, lägg i ett bakplåtspapper och se till att det täcker botten av formen.
2. Lägg en tortilla på en tallrik, ta ostkräm och smeta över ytan på tortillan. Lägg på 2 skedar köttfärs och rulla ihop. Lägg med skarven neråt i formen. Upprepa med resten av tortillasarna.
3. Strö över lite extra riven ost och gratinera till osten är gyllene!

Slow-cooked barbecue-kyckling
Plötsligt dök det upp en faslig massa inlägg om slowcookers- alltså apparater man använder för att koka något vid lägre temperatur lite längre- och jag blev genast sugen på att testa att göra det själv. Har dock ingen sån "kokare" och körde därför en fulvariant, vilket visade sig bli riktigt bra! Använd en stor gryta med lock, gärna tjockbottnad.
Jag använde det här receptet från Allt om mat, men gjorde vissa modifieringar. Servera med ugnsbakade grönsaker enligt det här receptet.
4-5 st rumsvarma kycklingfiléer
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
olivolja
2 msk farinsocker
1,5 dl tomatpuré
1 paket passerade tomater
1 paket krossade tomater
3 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong
1 dl mörk sirap (viktigt att den är mörk!)
0,5 dl vinäger
0,5 dl kinesisk soya
1,5 tsk örter
2 msk dijonsenap
2 tsk salt
chiliflakes
peppar
1. Ta fram alla ingredienserna. Värm olja och evenutellt lite smör i den stora kastrullen, och stek kycklingen lätt runt om, den behöver inte bli genomstekt. Ta upp kycklingen och lägg på en tallrik så länge.
2. Hacka lök och vitlök, fräs sedan dessa i matfett till de är genomskinliga. Tillsätt farinsocker och tomatpuré, stek 1 minut och tillsätt sedan resten av ingredienserna och rör om ordenligt. Koka upp.
3. Lägg tillbaka kycklingen i kastrullen, sänk värmen på plattan till lägsta möjliga, och koka i 1-1,5 timmar under lock. Rör om med 10 minuters mellanrum. När det kokat sin tid, tag av locket och koka på samma svaga värme 30-45 minuter, så såsen reduceras och tjocknar.
4. Krydda eventuellt med salt, peppar, vinäger och senap. Avnjut den möra kycklingen tilllsammans med ungsrostade grönsaker!

Arrabiata med bacon
En liten tur till Italien- pasta arrabiata - en stofavorit! Enkelt, snabbt och mycket gott!
0,5 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 paket bacon
1 msk tomatpuré
chiliflakes
1 burk krossade tomater
1 dl pastavatten
salt
svartpeppar
pasta- penne, rigatoni eller fusili exempelvis
2-3 dl riven ost, gärna präst, cheddar eller parmesan
1. Bryn lök, vitlök, bacon och chiliflakes i olivolja. Stek till vätskan dunstat, häll i krossade tomater och låt koka 10 minuter.
2. Tillsätt lite av kokvattnet från pastan och koka några minuter till, krydda och blanda sedan med den kokta pastan. Vänd ner riven ost och låt den smälta med den varma pastan.

Höstig tomatsoppa med risoni
Här kommer receptet på en enkel tomatsoppa- risoni är italiensk pasta som ser ut som riskorn, men det går lika bra med exempelvis stelline.
Tomatsoppa:
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
0,5 tsk socker
1,5 buljongtärningar, höns- eller grönsaksbuljong går bra
1 burk krossade tomater
6 dl vatten
1 dl risoni eller annan "sopp-pasta"
0,5-1 msk vinäger
svartpeppar
salt
basilika
1. Värm lite olivolja i en kastrull, finhacka lök och bryn den tillsammans med tomatpuré och socker.
2. Tillsätt buljongtärning och vatten, låt koka i 5 minuter. Häll sedan i pastan och koka enligt anvisningarna på paketet minus 2 minuter.
3. När det är två minuter kvar på pastan, krydda med salt, svartpeppar, vinäger, basilika och eventuellt chili.
