Tacofyllda paprikor och enchiladas

Tacos är fredag, så är det bara. Här kommer två tappningar av den obligatoriska fredagsmysrätten!
Av ett kilo köttfärs fick jag ut 8 fyllda paprikor och 6 enchiladas, så det blir mycket mat. Det går bra att frysa in de här grejerna och ha i matlåda också, bra för alla studenter!
 
 
Tacofärs:
1 kg nötfärs
1 stor gul lök
6-8 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
1 paket krossade tomater
1 buljongtärning
3 dl vatten
1 liten burk majs
1 burk kikärtor, sköljda
salt
peppar
tacokrydda till 1 kg köttfärs
spiskummin efter smak
oregano
chiliflakes efter smak
3 msk soja
2 msk balsamvinäger
 
Ostkräm:
5 dl creme fraiche
3 dl riven ost
1 dl majonäs
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk paprikapulver
 
1. Hacka lök och vitlök, fräs i en stor kastrull till löken är genomskinlig. Tillsätt nötfärsen och stek igenom den, till allt rosa är borta. Se till att "mosa" den ordentligt så det inte bli färsklumpar!
2. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, vatten, buljongtärning, majs, kikärtor, tacokrydda, oregano och spiskummin, rör om och koka till det mesta av vattnet är borta.
3. Smaksätt med soja, balsamvinäger, salt och peppar, och koka några minuter till.
 
4. Rör ihop alla ingredienserna till ostkrämen.
5. Sätt ugnen på 225 grader.
 
För fyllda paprikor:
stora paprikor (jag tycker bäst om röda)
1. Dela paprikorna på mitten, ta bort kärnorna och den gröna stjälken.
2. Lägg paprikohalvorna på en plåt, skeda i köttfärsblandningen och toppa med ostkrämen, se till så att den täcker färsen.
3. Baka i 10-15 minuter.
 
För enchiladas:
vetetortillas
1. Ta fram en ugnsform, lägg i ett bakplåtspapper och se till att det täcker botten av formen.
2. Lägg en tortilla på en tallrik, ta ostkräm och smeta över ytan på tortillan. Lägg på 2 skedar köttfärs och rulla ihop. Lägg med skarven neråt i formen. Upprepa med resten av tortillasarna.
3. Strö över lite extra riven ost och gratinera till osten är gyllene!
 
 

Trackback