Grönsaker i ugn och limekyckling
Jag är verkligen inget fan av potatis. Inte alls. Så när det väl blir potatis, så ser jag till att den inte serveras kokt. Idag blev den ugnsbakad, och serverad med kyckling i limesås. Ett enkelt recept som tar lite tid i ugnen, men det är det värt!
Receptet ger ca 6 portioner.
Ungsbakade grönsaker:
1,4 kg potatis
8 morötter
2 paprikor
1 rödlök
6 plommontomater
salt
peppar
olivolja
chiliflakes
färsk(frusen) persilja
Limekyckling:
2 kycklingfiléer i småbitar
matolja eller smör
4 dl creme fraiche
3 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2-3 msk soja
saften av 1 lime
3 msk honung
salt
peppar
1. Skala potatisen och skär i klyftor. Sätt ugnen på 200 grader, lägg potatisbitarna med snittytan uppåt på dubbla bakplåtspapper på en plåt. Häll på olja, krydda med salt och peppar. Sätt in plåten i mitten av ugnen och ställ klockan på 10 minuter.
Skala sedan morot och lök, skär i bitar ungefär lika stora som potaitsklyftorna. När klockan ringer, lägg på morots och lökbitarna på potatisen och ställ klockan på 10 minuter igen. Sätt in plåten i ugnen!
2. Stek kycklingbitarna i matfett i en kastrull eller djup stekpanna, häll sedan på vatten, limejuice, buljongtärningarna(smula dem gärna!), creme fraiche, honung och soja. Rör om lite grann så allt löser sig och låt småkoka på medelhög värme i ca 5-7 minuter.
3. Hacka paprikan i strimlor och dela tomaterna på mitten. När klockan ringt igen, lägg på paprika och tomat, ringla över mer olivolja, strö över chiliflakes, salta och peppra. Sätt tillbaka i ugnen och hög temperaturen till 225 grader. Baka grönsakerna tills de får fin färg, vilket tar mellan 15 och 20 minuter.
4. Låt såsen koka vidare, smaka av och krydda med salt och peppar. Den ska bli riktigt fyllig! Låt den stå på låg värme på spisen medan grönsakerna blir klara.
5. När grönsakerna fått fin färg och ser krispiga ut är de klara, ta ut dem, och ringla genast över lite mer olivolja, krydda med grovsalt och färsk persilja.
Servera grönsakerna med kycklingen och limesåsen!
Tips: testa gärna med rödbetor eller palsternacka i grönsaksblandningen, de bör läggas på plåten samtidigt som morötterna.
Receptet ger ca 6 portioner.
Ungsbakade grönsaker:
1,4 kg potatis
8 morötter
2 paprikor
1 rödlök
6 plommontomater
salt
peppar
olivolja
chiliflakes
färsk(frusen) persilja
Limekyckling:
2 kycklingfiléer i småbitar
matolja eller smör
4 dl creme fraiche
3 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2-3 msk soja
saften av 1 lime
3 msk honung
salt
peppar
1. Skala potatisen och skär i klyftor. Sätt ugnen på 200 grader, lägg potatisbitarna med snittytan uppåt på dubbla bakplåtspapper på en plåt. Häll på olja, krydda med salt och peppar. Sätt in plåten i mitten av ugnen och ställ klockan på 10 minuter.
Skala sedan morot och lök, skär i bitar ungefär lika stora som potaitsklyftorna. När klockan ringer, lägg på morots och lökbitarna på potatisen och ställ klockan på 10 minuter igen. Sätt in plåten i ugnen!
2. Stek kycklingbitarna i matfett i en kastrull eller djup stekpanna, häll sedan på vatten, limejuice, buljongtärningarna(smula dem gärna!), creme fraiche, honung och soja. Rör om lite grann så allt löser sig och låt småkoka på medelhög värme i ca 5-7 minuter.
3. Hacka paprikan i strimlor och dela tomaterna på mitten. När klockan ringt igen, lägg på paprika och tomat, ringla över mer olivolja, strö över chiliflakes, salta och peppra. Sätt tillbaka i ugnen och hög temperaturen till 225 grader. Baka grönsakerna tills de får fin färg, vilket tar mellan 15 och 20 minuter.
4. Låt såsen koka vidare, smaka av och krydda med salt och peppar. Den ska bli riktigt fyllig! Låt den stå på låg värme på spisen medan grönsakerna blir klara.
5. När grönsakerna fått fin färg och ser krispiga ut är de klara, ta ut dem, och ringla genast över lite mer olivolja, krydda med grovsalt och färsk persilja.
Servera grönsakerna med kycklingen och limesåsen!
Tips: testa gärna med rödbetor eller palsternacka i grönsaksblandningen, de bör läggas på plåten samtidigt som morötterna.

Kommentarer
Trackback